Završna konferencija projekta IPPC Farme

DSC_0724

Završna konferencija projekta održana je 12. aprila 2017. godine u hotelu Metropol Palace u Beogradu. Konferencija je bila posvećena predstavljanju rezultata projekta. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ambasade Švedske u Beogradu, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, operatera, lokalnih samouprava, Univerziteta i drugih institucija i organizacija.

Konferenciju je otvorila g-đa Bojana Vukadinović, rukovodilac projekta, koja je pozdravila sve prisutne i dala reč Nj. E. g-dinu Janu Lundinu, Ambasadoru Švedske u Beogradu. G-din Lundin pozdravio je sve prisutne i rekao da je Ambasada zadovoljna rezultatima projekta i saradnjom sa Tehnološko-metalurškim fakultetom Univerziteta u Beogradu i u nastavku govorio o projektima i budućim planovima u Srbiji. G-din Aleksandar Vesić, pomoćnik Ministra, se ispred Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, zahvalio donatoru projekta na poverenju i investiranju u ovaj sektor u Srbiji. On je čestitao projektnom timu na dobrim rezultatima i zahvalio se svima na učešću u projektu. Takođe, naglasio je da postoji potreba za ovakvim projektima i da se nada nastavku ovog projekta. Prof. dr Đorđe Janaćković, dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, pozdravio je predstavnike Ambasade Švedske u Beogradu, Ministarstva i ostale prisutne. On je rekao da je jako zadovoljan saradnjom sa svima koji su učestvovali u projektu i da je projekat veoma važan za fakulet i da je pokazao da fakultet ima kapacitete da radi na velikim i važnim projektima.

G-đa Bojana Vukadinović, rukovodilac projekta i g-din Riccardo Quaggiato, glavni tehnički ekspert prezentovali su sve aktivnosti i glavne rezultate projekta. Kao rezultat dobre saradnje, na konferenciji su učestvovali i predstavnici farme Vindija, g-din Blaž Matijaško i opštine Vrbas, g-đa Maja Bjekić, koji su izrazili svoje zadovoljstvo učešćem u projektu i saradnjom sa projektnim timom i ekspertima angažovanim na projektu. G-đa Nada Lukačević, šef odseka za integrisane dozvole, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, prezentovala je trenutnu situaciju IPPC postrojenja u Srbiji i buduće korake ka implementaciji i harmonizaciji sa svim odredbama Direktive o industrijskim emisijama itd. G-din Robert Spajić, ekspert na projektu, prezentovao je iskustva Hrvatske u vezi sa integrisanim dozvolama za farme i sličnosti sa trenutnim situacijom u Srbiji.

Konferenciji je prisustvovalo 130 učesnika. Program konferencije i prezentacije održane na konferenciji možete pogledati ovde. Fotografije sa konferencije možete pogledati u Galeriji.